Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Δημόσιος Διάλογος για τη δημιουργία ενός Διακριτού Πολιτικού και Κοινωνικού Πόλου ενόψει του διημέρου

Σε αυτό τον χώρο σας καλούμε να καταθέσετε με σχόλιο την θέση σας για το ζήτημα:


Αυτοδιαχείριση και Άμεση Δημοκρατία ως διακριτός πολιτικός και κοινωνικός πόλος

Ζητούνται απόψεις θέσεις και ερωτήματα για το πως φαντάζεστε την δημιουργία του, το αν υπάρχει αναγκαιότητά του, με ποια δομή θα μπορούσε κατά τη γνώμη σας να πραγματοποιηθεί, τις αρχές που πρέπει να τον διέπουν και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με το θέμα
 

2 σχόλια:

  1. Η δική μου συμβολή στο 2ήμερο, στο οποίο δε μπορώ να συμμετάσχω:

    Η άμεση δημοκρατία στη σημερινή πραγματικότητα

    Να διαμορφώσουμε «από τα κάτω» ένα απαραίτητο ρεαλιστικό και ελκυστικό πολιτικό πρόγραμμα για το ξεπέρασμα της σημερινής κατάρρευσης και συγχρόνως για τη μετάβαση σε μια μετακαπιταλιστική κοινωνία.
    Αυτό το πολιτικό πρόγραμμα δεν μπορεί παρά να έχει ως ανώτατη αρχή την έννοια της άμεσης/συμβουλιακής/ κοινωνικής δημοκρατίας, στην οποία όλοι δύνανται να συμμετέχουν ισότιμα στη διαμόρφωση των συνθηκών ζωής και στη διαχείριση των κοινών. Η αρχή αυτή μπορεί να βρει εφαρμογή στη σύγκλιση τακτικών λαϊκών συνελεύσεων, σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε επίπεδο χωρικής ενότητας. Οι λαϊκές συνελεύσεις θα καλούνται ταυτόχρονα σε όλες τις χωρικές ενότητες, στις οποίες υπάρχει η δυνατότητα σύγκλισής τους. Εκεί θα συζητούνται όλα τα βασικά προβλήματα της περιοχής ή της χώρας.
    Από τις λαϊκές συνελεύσεις, θα ορίζεται (με εκλογή, με κλήρωση ή κοινή συναινέσει) ένα Γενικό Αυτόνομο Συμβούλιο Χωρικής Ενότητας με συγκεκριμένο αριθμό ανακλητών εκπροσώπων. Επίσης, θα ορίζονται με τον ίδιο τρόπο Θεματικά Αυτόνομα Συμβούλια Χωρικής Ενότητας πάνω σε ζητήματα όπως π.χ. α)της οικονομίας- παραγωγής, β) των κοινωνικών αγαθών(παιδεία, υγεία, πολιτισμός, κ.λ.π.), γ) των κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων, δ) των οικολογικών ζητημάτων και ε) της κοινωνικής αυτοάμυνας.
    Στο Γενικό Αυτόνομο Συμβούλιο θα συμμετέχουν μέλη των Θεματικών Συμβουλίων αλλά και εκπρόσωποι που θα καθοριστούν απευθείας από τη Λαϊκή Συνέλευση Χωρικής Ενότητας. Με αυτόν τον τρόπο, το Γενικό Συμβούλιο δεν θα είναι απλά ένα άθροισμα των επιμέρους πεδίων δραστηριοποίησης αλλά κάτι πολύ παραπάνω. Οι εκπρόσωποι των Γενικών ή των Θεματικών Αυτόνομων Συμβουλίων θα συναντιούνται μεταξύ τους και, με βάση τις προτάσεις αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν, θα είναι υπεύθυνοι για την προώθηση και τον συντονισμό τους σε επίπεδο επικράτειας. Οι εκπρόσωποι των Αυτόνομων Συμβουλίων θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένα όρια θητείας, προκειμένου οι θέσεις εκπροσώπησης να μην μετατρέπονται σε προσωποπαγείς.
    Αυτό ασφαλώς είναι ένα γενικό περίγραμμα του Ευκταίου να συμβεί, ως έκφραση μιας νέας μορφής κοινωνικής και πολιτειακής οργάνωσης: της δημοκρατικής αυτονομίας και του συνομοσπονδισμού. Όταν και αν ολοκληρωθούν οι δομές της, σε μια όσο γίνεται πιο μικρή χρονικά περίοδο, και όταν από αμυντικές που θα είναι στην αρχή- σε σχέση συμπλήρωσης, αντιπαράθεσης, απόρριψης και ρήξης με τις υπάρχουσες δομές του κράτους - μπορέσουν στο τέλος να επικρατήσουν, τότε μπορεί αυτή η νέα πολιτειακή οργάνωση να θεσμοθετηθεί με τη μορφή ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου.

    Αυτή τη δυνατότητα οφείλουμε με θάρρος να διερευνήσουμε, όσοι τέλος πάντων επιδιώκουν ριζοσπαστικές και βιώσιμες λύσεις, μετά την κατάρρευση των πολιτικών των μνημονίων.
    Γιώργος κολέμπας,
    http://www.topikopoiisi.eu/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας.

    Θεωρώ ότι οποιαδήποτε πρόταση όπως αυτή του Κολέμπα χρειάζεται να συνοδεύεται από το θεσμό των δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία πολιτών (που θα διεξάγονται μετά την ολοκλήρωση των λαϊκών συνελεύσεων για κάθε σημαντικό ζήτημα) ώστε να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες ενάντια στην εκπροσώπηση/αντιπροσώπευση και στην πιθανή αυθαιρεσία/αλαζονεία της.
    Τέτοιοι λαϊκοί/(αμεσο)δημοκρατικοί θεσμοί υπάρχουν στην Ελβετία και συνοψίζονται στην παρακάτω πρόταση:
    http://tinyurl.com/ohplhhl

    Περισσότερες (αμεσο)δημοκρατικές προτάσεις, ενδεικτικά πλαίσια λειτουργίας, υπαρκτά παραδείγματα και σχετικά online εργαλεία συζήτησης και άμεσης ψηφοφορίας βρίσκονται στις παρακάτω συλλογές σύντομων κειμένων/πληροφοριών:
    http://pantelicgr.wordpress.com/2013/09/08/democracy/
    +
    http://pantelicgr.wordpress.com/links/

    ΑπάντησηΔιαγραφή