Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Συνάντηση της ανοιχτής οργανωτικής επιτροπής για την άμεση δημοκρατία και την αυτοδιαχείριση.

Στη  συνάντηση  που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 27/05 στον EKX Nosotros, όπως είχε αποφασιστεί από την γενική συνέλευση του διημέρου για την άμεση δημοκρατία και την αυτοδιαχείριση (22 Μαϊου), αφενός διατυπώθηκαν κάποιες πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με το διήμερο και αφετέρου κατατέθηκαν επίσης πρώτες σκέψεις  σχετικά με το θέμα του πλαισίου αρχών και του διακριτού κοινωνικού και πολιτικού πόλου που θα συζητηθούν στην νέα ανοιχτή συνέλευση που  έχουμε αποφασίσει να πραγματοποιηθεί ένα μήνα μετά από το διήμερο. 
Σχετικά με τις εκτιμήσεις για το διήμερο κοινή ήταν η άποψη ότι η ακούσθηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις από τους εισηγητές, όπως και σημαντικές εμπειρίες από τα εγχειρήματα, κάτι που έγινε για πρώτη φορά σε οργανωμένη βάση μετά από τις πλατείες του 2011. Το γεγονός ότι σε ορισμένα θέματα υπήρχε διάσταση απόψεων αποτελεί από μόνο του μια πρόκληση για πάρα πέρα εμβάθυνση  και αναζήτηση συνθέσεων τόσο στο θέμα της άμεσης δημοκρατίας, όσο και στο θέμα της αυτοδιαχείρισης . Τέλος επισημάνθηκε το έντονο ενδιαφέρον που έδειξαν  οι συμμετέχοντες στο διήμερο για τη συνέχεια του εγχειρήματος. 
Όσον αφορά την πρόταση  πλαισίου αρχών και του διακριτού κοινωνικού και πολιτικού πόλου η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πώς φανταζόμαστε τον διακριτό πόλο και με ποιες μορφές θα μπορούσε να λειτουργεί, ώστε οι εργαζόμενοι και γενικότερα οι πολίτες να αντιλαμβάνονται ότι πραγματικά είναι κάτι καινούργιο καθώς και ότι μπορεί να δώσει προοπτική στην έξοδο από τοι φαύλο κύκλο των κρίσεων και των αδιεξόδων που βιώνουν στην καθημερινότητά τους. Σε αυτό το θέμα υπήρξε συμφωνία ότι καταρχήν χρειάζεται κείμενο αρχών και στόχων, όποια ονομασία και αν έχει. Επίσης ακούσθηκαν σκέψεις για παρεμβάσεις στα κοινωνικά κινήματα και στους κοινωνικούς θεσμούς που θα έχουν σαν επίκεντρο την ενεργητική και αποφασιστική συμμετοχή των ίδιων των εργαζόμενων και γενικότερα των πολιτών έξω από τους γνωστούς μηχανισμούς (κομματικούς, παραταξιακούς κ.α)
Αυτές ήταν περιληπτικά οι σκέψεις που κατατέθηκαν στη συνέλευση της Παρασκευής, η οποία λόγω του μικρού αριθμού των συμμετεχόντων θα συνεχισθεί την επόμενη Παρασκευή. Για την επόμενη ανοιχτή συνέλευση προτάθηκε να γίνει το Σάββατο 25 Ιουνίου σε χώρο που θα αναζητήσουμε .
Στην επόμενη συνάντηση της ανοιχτής οργανωτικής επιτροπής είναι ανάγκη να οριστικοποιηθεί  ο χρόνος και ο τόπος της ανοιχτής συνέλευσης, καθώς ο χρόνος έχει αρχίζει να πιέζει.
Επόμενη συνάντηση Παρασκευή 03/06, στον ΕΚΧ Nosotros (Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια), ώρα 19:30.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου